Byggnadsställningar är tillfälliga konstruktioner av metall eller trä som möjliggör arbete på hög höjd. Ställningarna används som arbetsplats, tillträdesled, skyddstak eller skydd mot fall vid arbete på tak eller annan höjd.
Användningsområde
Exempel
Hantverkarställning är en lägre förtillverkad fristående ställning utan hjul. Ofta med en maximal höjd på 1,25–2,0 m.
Rörställning har en stomme som består av rör som sammankopplas med lösa kopplingar. Används ofta som fasadställning och som komplement till systemställningar.
Systemställning/förtillverkad ställning är en ställning där alla eller vissa delar är förtillverkade med givna mått och som har varaktigt fästade förbandsanordningar.
Ramställning är ett förenklat system som bygger på förtillverkade ramar där plattform och skyddsräcke håller ihop ramarna.
Material
Råd och regler
Rise (tidigare SP Sverige Tekniska Forskningsinstitut) utför som ackrediterat organ typkontroll för ställningar i Sverige. Certifierade ställningar finns på deras webbplats.
Föreskrifterna innehåller till exempel materialkrav, regler för typkontroll, märkning och instruktioner samt regler och råd för placering och dimensionering.
Nytt är att en årlig efterkontroll ska göras för att kontrollera att komponenterna i ställningen överensstämmer med det typkontrollerade exemplaret.
Föreskrifterna trädde i kraft 1 juli 2014, 11 § och delar av 47 § trädde i kraft 1 januari 2016.
Bygga ställningar och väderskydd
Den som bygger, ändrar eller monterar ner ställningar och väderskydd ska ha speciell utbildning. Som grund måste man också ha s k Särskild utbildning i ställningsbyggnad.
AFS 2013:4 Ställningar gäller även för väderskydd, det vill säga temporära konstruktioner som skyddar arbetstagare och byggnader från påverkan av väder och vind. Föreskrifterna gäller också för ställningar som används som skydd mot fall vid takarbete och för ställningar som används som skyddstak. Prefabricerade ställningar och kopplingar ska typkontrolleras även i fortsättningen.
Upplåta ställningar
Alla ställningar som hyrs eller lånas ut måste ha typkontrollerats.
Föreskriften Ställningar 2013:4 finns på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Termer
Rörställning: ställning som består av rör sammankopplade med lösa kopplingar
Spirställning: arbetsställning med stolpverk av s k spiror, trästolpar, vanligen med kvadratisk sektion, eller stålrör, ofta i olika modulsystem.
Systemställning: ställning där alla eller vissa delar är förtillverkade med givna mått och som har varaktigt fästade förbandsanordningar.
Trappställning: arbetsställning bestående av trappsektioner upplagda på fackverksstativ mellan våningar eller arbetsplan.
Källa: Rikstermbanken.