Armering används för att öka hållbarheten och hållfastheten i ett material, t ex betong. Armering för betongkonstruktioner har en förstärkande funktion samt tar även upp sträck-, tryck- och skärkrafter och förhindrar sprickbildning. Armering för betong finns i form av armeringsstänger och armeringsnät.
Användningsområde
Armeringsstänger finns i raka längder, rullarmering eller färdigklippta längder. Rullarmering är en metod där man svetsar fast huvudarmeringen med rätt inbördes avstånd mellan stängerna. Rullen anpassas med stänger som kan ha varierande längd, placering och dimension. Varje rulle innehåller armering i en riktning. Det betyder att en korsarmerad platta kräver två rullar.
Försvetsad armering kan erhållas färdiga för ingjutning.
Armeringsnät används främst för plana betongkonstruktioner och finns som standardnät, fingerskarvade nät, väggnät, skarvnät, mininät, pallnät och specialnät. Specialnät med anpassade bredder och längder kan levereras efter beställning. Armeringsnät kan placeras på distansklossar för att säkerställa rätt höjdplacering beroende på vilken funktion nätet ska uppfylla.
Fiberarmerad betong är armerad med stål- plast- eller glasfiber.
Leverantörer av armering finns i Byggkatalogen, kategori Armering.
Beteckningar
Armeringsnät: försvetsad armering för t ex gjutning av betongplattor.
Sprickarmering: armering avsedd att fördela sprickor och motverka kraftig sprickbildning.
Tryckarmering: huvudarmering som tar upp tryckkrafter.
Skjuvarmering: armering som tar upp tvärkraft.
I Sverige används armeringsstål enligt standarden SS-EN 10080 och tillämpningsstandarden SS 212540.
Vanligaste lagerförda armeringarna i Sverige är K500C-T för stänger och NK500AB-W för nät.
Material
Armeringsnät tillverkas oftast av kalldragen profilerad tråd men finns även av varmvalsad tråd.
Armering kan korrodera om fukt kommer in i betongen, för betongkonstruktioner i utsatta och kritiska miljöer finns rostfri armering.
Miljö
Råd och regler
Termer
armeringsstång: stångformat armeringsstål
armeringsnät: plan armeringsenhet, fabriksframställd av korsande armeringsstänger som bildar rätvinkliga maskor och som i korsningspunkterna är sammanfogade genom motståndssvetsning
najning: hopfästning genom att binda eller surra föremål till varandra. Anmärkning: Termen najning används numera särskilt inom byggtekniken, t.ex. när armeringsstänger, byglar eller armeringsnät fixeras till varandra genom surrning med najtråd.
(källa Rikstermbanken)